Son Dakika kritik uyarı geldi Para, altın, döviz, menkul Tamamını kapsıyor! Son 1 hafta kaldı

Döviz, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurt içinde ve yurt dışında vergi ödemeden veya herhangi bir vergi incelemesine tabi olmadan kayıt altına alınmasını amaçlayan Varlık Barışı Uygulaması için son gün 30 Haziran. CMK İlyas Emre Yayla, "Beyan edilen varlıklardan vergi alınmayacak. Ayrıca varlıkların kaynağı tahakkuk ettirilemez ve vergilendirilemez.

Döviz, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yurt içinde ve yurt dışında vergi ödemeden veya herhangi bir vergi incelemesine tabi olmadan kayıt altına alınmasını amaçlayan Varlık Barışı Uygulaması için son gün 30 Haziran. CMK İlyas Emre Yayla, "Beyan edilen varlıklardan vergi alınmayacak.

Ayrıca varlıkların kaynağı tahakkuk ettirilemez ve vergilendirilemez. Mükellefler bu varlıkları serbestçe kullanabileceklerdir" dedi.

Yeminli Mali Müşavir Emre Yayla, Varlık Barışı hakkında bilgi verdi. Yayla, “7256 sayılı Kanuna göre yürürlükte bulunan Varlık Barışı, Türk vatandaşı olsun veya olmasın gerçek ve tüzel kişileri ifade eder; para, altın, döviz, döviz, döviz, altın, döviz, yerli ve yabancı para Gelir ve kurumlar vergisi mükellefinin kanuni defter ve kayıtlarında yer alan, Para, altın, döviz, menkul değer ve öteki sermaye piyasası araçları ile taşınmazların vergi dairesine beyan edilerek kanuni defter kayıtlarına alınabilmesine olanak sağlayan düzenlemedir.

Beyan edilen bu varlıklara ait olarak herhangi bir vergi alınmayacak olup; ek olarak varlığın kaynağına ilişkin olarak bir tarhiyat ve vergi incelemesi yapılamayacak ve bu varlıkları da mükellefler serbestçe kullanabileceklerdir. Böylesine mühim ve birçok mükellefi ilgilendiren Varlık Barışı için müracaat tarihi 30 Haziran’da sona erecektir” diye konuştu.

PARA, ALTIN, DÖVİZ VE MENKUL KIYMETİ OLANLAR DİKKAT

Yayla, “Gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve öteki sermaye piyasası araçlarının tamamı ile yurt arasında bulunan sadece gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer kapital piyasası araçları ile taşınmazları mevcudiyet barışının konusuna girmektedir”  ifadelerini kullandı.

VARLIK BARIŞI’NDAN NASIL YARARLANILACAK?

Bildirimlerin 30 Haziran tarihine kadar, hususi bir form ile bankalara yada (menkul değer ve öteki sermaye piyasası araçlarına münhasır olmak suretiyle) aracı kurumlara bildirilebileceğini belirten Yayla, “Gerçek ve tüzel kişilerce, söz mevzusu varlıklara ait olarak vergi dairelerine herhangi bir bildirimde bulunulmasına gerek bulunmamaktadır. Bildirimler, doğrudan mükellefler tarafından yapılacağı gibi bunlar tarafınca yetkili kılınmış vekiller yada kanuni temsilciler tarafınca da yapılabilmesi mümkündür.

Beyan dışında herhangi bir vergi ödemesi yapılmasına da gerek bulunmamaktadır. Formun bir nüshası, alakalı banka veya aracı müessese tarafınca, var ise bildirim sebebiyle açılan hesaba ait bilgiler yazılıp tasdik edildikten sonra, düzenlenen banka dekontları yada muamele netice formlarıyla birlikte ilgilisine geri verilecektir. Gerçek ve tüzel kişilerce, yurt haricinde bulunan varlıklar için tek bir bildirim verilmesi esastır. Ancak, 30.06.2022 tarihine kadar birden fazla bildirimde (düzeltme amacıyla yapılan bildirimler dâhil) bulunulması mümkündür” dedi.