Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sosyal medya konusunda yapılan açıklamalar sonrası milyonlarca sosyal medya kullanıcısı ortaya çıkacak yeni gelişmelere kilitlenmiş bulunuyor. Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamaların hemen ardından AKP tarafından hazırlanan kanun teklifinin detayları tüm kamuoyu tarafından merak ediliyor. Peki,Twitter, Whatsapp ve Netflix Engellenecek mi? İnternet kısıtlaması ne zaman gelecek?
Son dönemlerde sosyal medya üzerinden yapılan bazı paylaşımların Türk milletinin örf, adet ve geleneklerine ters düştüğü savıyla yola çıkan AKP milletvekilleri, Whatsapp, Telegram, Netflix gibi platformların engellenebilmesi için kanun teklifi hazırlıyor. Ayrıca tüm dünyada milyarlarca kullanıcının tercih ettiği Facebook, İnstagram, Twitter ve You tube gibi sosyal ağlara da Türkiye’de elde edilen verilerin Türkiye’de saklanması koşulu getiriliyor. Bu kanun teklifi, sosyal medya kullanıcılarının aklına “sosyal medya platformları kapatılacak mı?” sorusunu getirdi. Konuya ilişkin detaylar haberimizde…
Sosyal Medyanın Denetlenmesi İçin İki Kanunda Değişiklik Öngörülüyor
Hükümet tarafından sosyal medya platformlarının denetlenebilmesine yönelik kanun taslağı hazırlanırken, iki kanunda değişiklik yapılacağı da sızan haberler arasında yer alıyor. Buna göre 5651 Sayılı ‘’İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi’’, ‘’İnternet yayınları yoluyla işlenen suçlarla mücadele’’ ve bu kanunla birlikte 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu da değiştirilerek yeni çıkacak olan yasayla uyumlu hale getirilecek. Böylece BTK’ nun daha geniş yetkilerle donatılması planlanıyor. Düzenlenmesine başlanan yeni kanun taslağına göre,
- Kullanıcı bilgileri Türkiye’de tutulacak
- Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) dilediği zaman bu platformları denetleyebilecek
- Sosyal medya platformlarını kullanan kişilerin talep etmesi halinde içerikler kaldırılacak
- Uyarılmasına rağmen kaldırılmayan içerikler için sosyal medya platformlarına ceza verilebilecek
Yaklaşık 10 yıldan beri bu tür sosyal medya platformlarıyla yapılan görüşmelerde Türkiye’de ofis açmaları ve Türk hukuk Sistemine tabi olarak yayın yapmaları talep ediliyordu. Ancak hiçbir sosyal medya platformu yapılan bu tür tekliflere olumlu yaklaşım göstermiyordu.
Yeni çıkacak olan kanunla birlikte bu tür taleplerin yerine getirilmesi zorunlu kılınacak. Sosyal medya platformları 30 gün içerisinde resmi bir temsilci bildirmediği takdirde bant genişlikleri daraltılacak ve yeniden 30 gün süre tanınarak taleplerin yerine getirilmesi beklenecek. İkinci uyarı sonrasında da talepler karşılanmazsa, o sosyal medya platformlarına Türkiye’den erişim yasaklanacak.