Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) kabul ettiği EYT yönetmeliği kapsamına girmeyen çıraklık ve staj mağdurları için umut verici gelişmeler var. 14 Mayıs seçimleri nedeniyle 7 Nisan'da çalışmalarına ara vermesi beklenen meclisin son çalışması olarak ikinci torba kanunu gündeme getireceği iddia ediliyor.
28 Şubat'ta TBMM'den geçen ve Şubat başında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen EYT yönetmeliği, muhalefetin ısrarlı tekliflerine rağmen çıraklık ve staj sigortası mağdurlarını kapsayan bir düzenleme içermiyordu. Çoğunluğu meslek liseleri ve çıraklık okullarından mezun olan yaklaşık 250 bin stajyer mağduru, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yönetmeliğinde değişiklik yapacak yasa tasarısının Meclis'e getirilmesi için geri sayım yapıyor.
Staj girişleri 8 Eylül 1999 tarihine kadar dayanmakla birlikte “kısa çalışma” olarak gösterilen staj faaliyeti yasalara göre emeklilik için başlangıç noktası teşkil etmemektedir. Sosyal Güvenlik Danışmanı Onur Önal, 22 maddeden oluşması beklenen Torba Kanun'a eklenecek bir madde ile mağduriyetin tamamen ortadan kaldırılacağını iddia ederken, geçen hafta TBMM'ye getirilen ikinci torba yasada kapsamı genişletecek bir madde yer almıyordu. EYT'nin kapsamı. Önal, Cumhur İttifakı'nın çıraklık mağduriyetine son vermeden 14 Mayıs seçimlerine gitmeyeceğini iddia etti.
Çıraklık ve staj mağdurlarının kaderini belirleyecek gelişmelerin önümüzdeki hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bazı SGK uzmanları çıraklık için şu anda herhangi bir düzenleme yapılmadığını belirtirken, bazı SGK uzmanları söz konusu yönetmeliğin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından önümüzdeki hafta açıklanmasını beklediklerini paylaşıyorlar. Çıraklık ve staj mağdurlarının da yer alacağı yasa teklifi, TBMM'nin çalışmalarına ara verdiği tarihe kadar TBMM Genel Kurulu'ndan geçmediği takdirde Haziran ayına ertelenecek.
Millet İttifakı'nı oluşturan 6 siyasi partiden çıraklık mağdurlarının emekli olmasını destekleyen açıklamalar gelirken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, staj sigortasını EYT'ye dahil edeceklerini ve iktidara geldikleri ilk gün mağduriyete son vereceklerini açıkladı. Muhalefetin iddialı yaklaşımı staj mağduriyeti yaşayanların oy tercihlerini etkiliyor.
Staj ve çıraklık mağdurlarını da kapsayacak düzenleme, TBMM'nin göreve ara vereceği tarihe kadar TBMM Genel Kurulu'ndan geçmezse 250 bin stajyer için en yakın tarih Haziran ayı olacak. Millet İttifakı'nı oluşturan 6 siyasi parti stajyerlerin emekliliğini destekleyen açıklamalarda bulunurken, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, staj sigortasını EYT'ye dahil ederek iktidara geldikleri ilk gün mağduriyetlerine son vereceklerini açıkladı.
"SEÇİMDEN ÖNCE KESİNLİKLE BİTMİŞ OLACAK"
Muhalefetin staj konusunda iddialı açıklamaları mağduriyet yaşayanların oy tercihlerini etkilerken, MHP'den Antalya Milletvekili adayı olarak başvuran Onur Önal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulundu.
Önal, "Oy oranı düşük partileri ittifaka dahil etmek yerine staj ve sigorta primlerinde sorun yaşayan vatandaşlara çözüm bulmak oy açısından çok etkili olacaktır. İddia ediyorum ki Cumhurbaşkanımız stajlarla ilgili gerekli talimatları verirse" ve sigorta primleri, Cumhur İttifakı ilk turda kazanacak."
20 Mart itibarıyla Ankara'ya gelen ve birçok devlet yetkilisiyle dirsek teması kuran Önal, cumhurbaşkanlığı danışmanlarıyla yaptığı görüşmelerin detaylarını vererek, "Seçimden önce bu iş mutlaka biter" dedi. staj şikayetleri ile ilgili.