Düşük maaş alan taşeron işçiler için 2021 Ocak ayında gelecek olan zam oranları son hızı ile araştırılmaya devam ediyor. Bu yıl gelen Ocak zammı ile en düşük maaşlar asgari ücret seviyesinde oldu. Bakanlığın devreye girmesi ile beraber maaşlarda beklenen zam oranı ne olacak?
Normal zamanlarda taşeronlar için yılda her altı ayda bir yüzde dört oranları ile yani yılda 4 + 4 sistem ile gelen zam oranları ardından yeni bir düzenleme isteniyor. TİS görüşmeleri ile beraber maaşlara beklenen zam oranları da yüzde 10 - 12,5 - 15 ya da 17,5 olarak tel ediyor. TİS görüşmeleri ile belli olacak. Şuan ön görülen durumlar arasında ise 15'lik kısımlar dikkatleri çekiyor. Eğer kabul edilirse iyi bir refah sağlayacak.
Yüzdelik dilimlerde son durum ne?
kçalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından yapılması beklenen düzenleme gelirse de maaş oranlarına yeni bir el atılacak. Maaşların beklenen zam ile beraber ödemelerin de ona göre yapılacak olması ön planda. Her şey enflasyon oranlarına göre belli olacak.
Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı taşeronlar için zam açıklaması...
Zam oran belirlemesi aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı tarafından belirlenecek. Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı taşeronlar için de beklenen açıklama geldi. Bu açıklama sırasında; ‘’ genel başkan Mahmut Arslan; Bakan Selçuk ile beraber 696 sayılı kanun ile beraber kadrolu çalışma hayatına geçen 4D taşeron işçiler için temmuz ayı itibari işe başlayan TİS süreçleri ile beraber 1 kasım itibari ile kamuda başlayacak olan TİS süreçleri hakkında çalışma hayatlarının diğer gündemlerine paralel olarak verimli bir toplantı yapılmış olduğu ‘’ aktarıldı. 4D taşeron işçiler için her ne kadar maaş konusu sürekli araştırılıyor olsa bile hala net değil. Fakat yüzdelik ile ilgili beklenen oranlar için de yüzde 17,5 zam oranlarının olma konusunda talepler var. Fakat enflasyon gibi verilere bakıldığı zaman daha çok yüzde 15 oranlar ön planda yer alıyor.
Maaş oranların talepleri sunulacak.
Kamu hayatına devam eden taşeronlar için KHK kararı ile gelen dönemler için belirlenmiş olan maaş oranları için de yüzde 4 dilimi dikkatleri çekiyor. Eğer beklenen enflasyon oranları yüzde 10 sınırının üzerinde yer alırsa da maaşlarda alım güçlerinin azalıyor olması dikkatleri çekiyor. Bazı kesimler için gelen asgari ücret zamlarının ardından altında maaş alma durumları söz konusu oldu. Asgari ücretin altında maaş almak zorunda kalan işçiler için Aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığı taşeronlar için en düşük maaşları da asgari ücret seviyesine gelme kararı aldı.
Masada görüşülen zam oranları
Dönemlerin ardından maaşların artması beklenirken yeni bir dönem geldi. Basında görüşülen maaş zam oranlarının bazıları daha ön planda oluyor. Beklenen oran ise daha ağır basan olarak 15’lik kısım dikkatleri çekiyor. Enflasyon oranlarının üzerinde kalması ile kabul görülür ise refah bir hayat sunacak.
2020 TİS görüşmeleri sırasında ön planda yer alan konulardan bir tanesi de sendikalardan gelecek olan zam talepleri. Herhangi bir açıklanma gelmiyor olsa bile geçmiş dönemlerde işçi sendikaları yüzde 4 + 4 oranları ile bir yılda zam oranları sunarken bunları göz önüne alması gerekiyor. Bu yüzden de yüzde 15 ve üzerinde taleplerin olması söz konusu olabilir.
Yüzdelik dilimlerde düzenleme
İşçiler tarafından genel talepler incelenecek olursa yüzdelik dilim düzenleme 2020 TİS görüşmelerinde yer alacak.