Geçtiğimiz hafta 2023 asgari ücret belli oldu. Erdoğan, yaptığı açıklaması ile 5 bin 500 TL olan asgari ücretin yeni yıl için 8 bin 506 TL’ye yükseltildiğini duyurdu. Asgari ücretteki yüzde 55’lik bir artış sonrasında gözler emekli ikramiyelerine çevrildi.
Emekliler de asgari ücrete gelen zamdan sonra heyecanlandı. Emekliler hem maaşlarının hem de ikramiyelerinin zamlanmasını istiyor. 2018 yılından bu yana yılda 2 defa emeklilere ikramiye ödeniyor. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı’nda ödenen bu ikramiyeler zamlanacak mı?
CHP TEKLİFİ VERDİ
CHP, emeklilerin bayram ikramiyelerinin artırılması için teklif verdi. Her bir bayram için yeni asgari ücret verilmesi teklif edildi. Kabul edilmesi durumunda emekliye bayram ikramiyesi 8500 liraya çıkacak. Bu durumda her iki bayram için emekliler 17 bin lira alacak.
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 17 BİN TL
Canan Sakarya’nın ekonomim.com’daki “CHP emekli aylığı ve bayram ikramiyesinde artış için yasa teklifi verdi” başlıklı yazısı
CHP, en düşük emekli aylığı ile emeklilerin yılda iki kez aldıkları bayram ikramiyesinin 8 bin 506 liraya çıkarılması için yasa teklifi verdi. CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç tarafından Meclis Başkanlığına sunulan Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile en düşük emekli aylığının 2023 yılı için belirlenen net asgari ücret tutarı olan 8 bin 506 TL’ye yükseltilmesi, bayram ikramiyelerinin de net asgari ücret düzeyinde verilmesi öngörülüyor.
Teklifte işçi, esnaf ve çiftçi emeklilerinin, toplu iş sözleşmelerinden kamu emeklileri gibi yararlanması ve dönem için milli gelirdeki artıştan da pay alabilmelerine ilişkin düzenlemeler de yer aldı.
Yasa teklifinin gerekçesinde 30-35 yıl çalıştıktan sonra emekli olmaya hak kazanan vatandaşların emeklilik döneminde insanca yaşamalarını sağlayacak bir aylık veya gelir alamadıkları belirtilerek, büyük çoğunluğunun 3500 ile 5000 lira düzeyindeki yoksulluk ve açlık sınırının çok altında bir aylık gelirle yaşam mücadelesi verdiği kaydedildi.
Yasa teklifinin gerekçesinde “Bağımsız akademisyenler tarafından yapılan araştırmalarda üç haneli rakamlara ulaşan enflasyon, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre bile yüzde 80’in üzerinde seyretmektedir. Özellikle dar gelirli aileler için yaşamsal önemde olan gıda enflasyonu ürkütücü boyutlara ulaşmış, elektrik, doğalgaz ve su faturaları artmış, konut kiraları ise baş edilemeyecek noktalara çıkmıştır” denildi.