1. HABERLER

  2. SSK

  3. SGK'dan büyük müjde Çalışmadan emeklilik artık hayel değil! Sigorta girişi olmayana aylık bağlanıyor: SGK'ya başvurmak yeterli!
SGK'dan büyük müjde Çalışmadan emeklilik artık hayel değil! Sigorta girişi olmayana aylık bağlanıyor: SGK'ya başvurmak yeterli!

SGK'dan büyük müjde Çalışmadan emeklilik artık hayel değil! Sigorta girişi olmayana aylık bağlanıyor: SGK'ya başvurmak yeterli!

Milyonlarca çalışan kişi belki de tek hayali emeli olmaktır, artık çalışmayan kişiler için de emeklilik hayal değil. İşte haberin ayrıntıları. Emeklilik milyonlarca çalışan vatandaşın en büyük hayalidir. Bu anlamda çalışmayanlar da isterlerse emekli olabiliyorlar. Gerekirse dışarıdan prim ödenerek emekli olmak mümkün. Ama bunun da bazı şartları vardır. İşte bu şartlar haberimizde…

A+A-

Milyonlarca çalışan vatandaşın belki de tek hayali emeli olmaktır, artık çalışmayan vatandaşlar için de emeklilik hayal değil. İşte haberin detayları Emeklilik milyonlarca çalışan insanın en büyük hayalidir. Bu anlamda çalışmayanlar da isterlerse emekli olabiliyorlar. Gerekirse dışarıdan prim ödenerek emekli olmak mümkün. Ama bunun da bazı şartları vardır. İşte bu şartlar haberimizde…

EMEKLİ OLAMAYIP ÜZÜLENLER DİKKAT! SSK-SGK VE BAĞ-KUR ÜZERİNDEN ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLACAKSINIZ...

Sigortalı olduğu tespit edilen ancak hastalık veya diğer ciddi sebeplerden dolayı işe dönemeyenler bile prim ödeyerek emekliliğe hak kazanıyor.

Bir süreliğine de olsa çalıştıysanız ve emeklilik yaşına geldiyseniz, bu konuda yardım için SGK Müdürlüğü'ne gitmeyi unutmayın.

ÇALIŞMADAN EMEKLİ OLMA FORMÜLÜ

İşsizlerin emekli olabilmeleri için en popüler yol sigorta primi ödemektir. İsteğe bağlı sigorta adı verilen bu yaklaşımla, kendi aylık primlerinizi ödeyerek emekli olursunuz. Tabii burada BAĞ-KUR’un emeklilik şartları geçerli olmaktadır.

Bu amaçla isteğe bağlı prim yatıran birinin SGK'lı birisine göre daha fazla prim günü olması gerekiyor. Bu şekilde böyle kişilerin yaşlılıkları garanti altına alınmış oluyor. Prim oranları ise asgari ücrete göre endeksli şekilde belli oluyor. Yani asgari ücret yükseldikçe prim ücretlerinde de artış oluyor.

Bununla birlikte, en az 1261 gün ikramiye ödeyen ve daha sonra işten ayrılma kararı alan bir kişi, kalan ikramiye borcunu ödeyerek emekli olabilir.

BAŞVURU NASIL YAPILIYOR?

Bunun için size en yakın SGK müdürlüğe gidip başvuru formu doldurarak gönüllü olarak istifa edebilir veya ikramiye günlerinizi ödeyebilirsiniz. Bu süreci tamamladıktan sonra her ay kazancınızı SGK'nın mobil ödeme sistemi veya PTT şubeleri aracılığıyla yatırarak emekliliğinize her gün biraz daha yaklaşacaksınız.

Asgari ücret 2023'te yüzde 54,66 artış gördü. Bu nedenle asgari sigorta primi 3218.4 liraya, azami sigorta primi ise 24.bin 144 liraya yükseldi. Unutmayın, ödediğiniz prim ne kadar yüksek olursa, yıllık maaşınız o kadar değişken olacaktır. Daha önce çalışmış olan kimselerde aynı şekilde yine müdürlüklere gidip başvuru da bulunarak ödemedikleri primleri borçlanma yoluna gidebilirler.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA KİMLERİ KAPSAR?

Türkiye'de ikamet edenler ve Türkiye'de kaldıkları süre boyunca herhangi bir sosyal güvenlik sözleşmesi imzalamamış ülkelerden gelen Türk vatandaşları için. 5510 sayılı Kanun kapsamındaki zorunlu sigortanın gerektiği gibi çalışmaması;

Sigortalı olmanıza rağmen ayda 30 günden az çalışıyorsanız veya tam gün çalışmıyorsanız:

Kendi sigortaları üzerinden Türk Sosyal Güvenlik Kanununa göre malullük ve yaşlılık aylığı almayanlar,

18 YAŞINI DOLDURANLAR

Kanunun yürürlüğe girmesinden önce mülga kanuna göre ihtiyari sigortalılığa kayıtlı olanlar, kanuna göre ihtiyari sigortalılığa devam edebilirler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler