Son dakika: Çalışan herkesin dikkatine! Şartlara uyan herkese çift maaş verilecek…
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı son açıklamalar ışığında; şartlara uyan tüm vatandaşlar çift maaş alabilecekler. Vatandaş çalışıyor olsa bile, kendi maaşına ek olarak 2. Maaşı da alabilecek. SGK aracılığı ile nasıl 2 hatta 3 maaş alabileceğinizin detayları haberimizde…
Sosyal güvenlik kurumu, çalışma süresi ve yıl şartlarını karşılayan herkese emekli maaşı veriyor. Buna ek olarak; eşi vefat eden vatandaşlar için dul ve ölüm aylığı, anne ya da babasından biri vefat etmişler için ise yetim aylığı bağlıyor. Emekli maaşınızı her ay düzenli olarak alıyor olsanız dahi; eşiniz öldüğü takdirde dul veya ölüm aylığı; anne ya da babanız ölmüşse de yetim aylığı alabilirsiniz.
Kimler SGK’dan Çift Maaş Alabilecek?
Erkeklerden ziyada kadınların yararlandığı bu avantajlı durumda; şartları tamamlayanlar 2 maaş birden alabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse; SSK emeklisi olan bir kadın vatandaş Bağkur’lu eşi vefat ettiği takdirde dul aylığı alabilir. Buna ek olarak boşanmış, bekar ya da dul olup emekli aylığı alan kişiler de; anne ya da babasının vefat etmesi ile yetim aylığı alabilmektedir.
Her ne kadar toplum içerisinde dul kavramı kadınlarla ilişkilendirilse de, bu kavram içerisinde erkekler de yararlanabiliyor. Bazı durumlarda erkekler, 2 ya da 3 maaş birden alabiliyor.
Bu duruma yine kadınlar için örnek vermek gerekirse; SSK emeklisi bir kadın emekli maaşı alırken Bağkur’lu eşi vefat ettiği takdirde; dul aylığı bağlanır. Ek olarak emekli sandığından emekli olan babası vefat ettiği takdirde de; yetim aylığı ile beraber 3 maaş birden almış olur.
SGK’dan 2 Almanın Şartları Neler?
Vefat eden kişinin çocukları, anne ve babası, eşi ölüm aylığından yararlanabilir.
SGK sisteminde olmayan ve aylık bağlanmayan çocuklar okul okumuyorsa 18; lise düzeyinde eğitim alıyorlarsa 20, yüksek öğrenim seviyesinde eğitim alıyorlarsa da 25 yaşlarını doldurana kadar aylıktan yararlanabilirler..
Fakat kız çocukları için herhangi bir yaş şartı bulunmamakta. Kız çocukları sigortalı olarak bir işe girdiklerinde ya da evlendiklerinde ise yetim aylıkları kesilir. İşten ayrılınca ya da boşandıklarında ise ölüm aylığını yeniden talep ederek maaş almaya devam edebilirler.
Baba ya da anne çocuklarından ölüm aylığı alabilmesi için; eş – çocuklardan artan hisseye sahip olmalıdır. Ek olarak maaş alabilmek için vatandaşın asgari ücretin net tutarından daha az gelirinin olması gerekmektedir. Anne ya da babanın 65 yaşından büyük olduğu durumlarda ise, artan hisse şartına gerek kalmıyor.
Dul kalan eşlerin aylıktan yararlanabilmesi için ise, yalnızca resmi nikah şartının olması yetiyor. Kişinin sigortası varsa ve aktif olarak çalışıyorsa, iş yerinden maaş alma hakkı ise saklı tutulmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.