1. HABERLER

  2. EMEKLİ

  3. SSK BAĞ-KUR Emeklileri maaşını 1261 artırmanın yeni formülü bulundu! Bunu kimse bilmiyordu emekliler bayram edecek...
SSK BAĞ-KUR Emeklileri maaşını 1261 artırmanın yeni formülü bulundu! Bunu kimse bilmiyordu emekliler bayram edecek...

SSK BAĞ-KUR Emeklileri maaşını 1261 artırmanın yeni formülü bulundu! Bunu kimse bilmiyordu emekliler bayram edecek...

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesi için gün sayan kişiler aylıklarını nasıl yükseltebileceklerini de araştırmaya devam ediyor. Emekli maaşını yükseltmek isteyen kişiler için yeni formül duyuruldu. Bu yöntemi uygulayan vatandaşın maaşı % 15-20 civarında artıyor. İşte emekli maaşı artırmanın formülü…

A+A-

Milyonlarca vatandaşın beklediği EYT düzenlemesi için gün sayan kişiler aylıklarını nasıl yükseltebileceklerini de araştırmaya devam ediyor. Emekli maaşını yükseltmek isteyen kişiler için yeni formül duyuruldu. Bu yöntemi uygulayan vatandaşın maaşı % 15-20 civarında artıyor. İşte emekli maaşı artırmanın formülü…

EYT düzenlemesi ile 2,2 milyon kişi emekli olabilecek. Emekli maaşını yükseltmek isteyen kişiler hangi yolları izleyebileceğini araştırıyor. Emekli aylıklarına yükseltmenin formülü açıklandı. Sabah da yer alan habere göre emekli aylıkları prime esas kazanç, çalışma süresi, yıl içindeki zamlar ve enflasyon verilerine göre değişiklik gösteriyor.

İsteğe bağlı sigorta kapsamında SSK'dan erken emekli olabilirken aynı zamanda yüksek aylık da alabilirsiniz. Bu kapsamda 2000 yılı öncesinde Bağ-Kur'lu olan kişilerin SGK'ya geçmesi durumunda aylıklarında %15-20 oranında artış görülüyor. Bağ-Kur kapsamında kadınlardan 7200 erkeklerden ise 9.000 gün prim isteniyor. Bunun yanı sıra SGK'da 5.000 ya da 7200 gün prim eklenen kişiler erken emekli olabilir. SGK'da 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta başlangıcı bulunan kişiler 3600 günü tamamladığında emekli olabilirken Bağ-Kur'da en az 5.400 gün prim ödemesi gerekiyor. İşte emekli maaşı artırmanın formülü…

STATÜYÜ DEĞİŞTİREN MAAŞINI ARTTIRIYOR

Emekli olmak için 25 yıl ve 9.000 gün prim şartını yerine getirmesine 3,5 yıl kalan bağ-kur'lu çalışanların son yıllarını SSK'lı olarak tamamlaması durumunda erken emekli olabiliyor. Bu kapsamda son 3,5 yılına yani 1261 günü SSK'lı tamamlayanlar SGK kapsamında yer alıyor. Bu yöntemle daha az prim ödeyerek daha yüksek aylık alma hakkı elde edebilirsiniz.

MAAŞLARDA %20 ARTIŞ YAPILIYOR

1994 yılında Bağ-Kur'lu oldum, son 3.5 yıldır SSK'lı olarak çalışmaya devam ediyorum. Hangi kurumdan emekli olmak daha avantajlı?

Sigortalı Bir çalışanın hem SSK hem de bağ-kur prim ödemesi olması durumunda emekliliğinin son 7 yılının en sonuncusunun 2520 gününe bakılmaktadır. Çalışan kişinin fazla olan statüdeki çalıştığı süreler göz önünde bulundurularak emeklilik hakkı sağlanır. Bağ-kur kapsamında 1260 gün SSK primi olması durumunda EYT düzenlemesi ile SSK emeklisi olabilir. SSK'dan emekli olan kişilerin de aylıkları daha yüksek olmaktadır.
Hizmet sürelerinin eşit olması durumunda hangi statüden emekli aylığı bağlanır?

1 Ekim 2008 sonrasında ilk kez sigortalı olarak çalışma hayatına başlayan kişilerin hizmette bulunduğu statü göz önüne alınarak emeklilik hakkı verilir. Bu tarihten önce sigorta girişi olanlar son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla statüden, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu statüden bağlanır. Emekli aylığı alınacak zam ve ikramiyeler de ona göre hesaplanır.
Emekli aylığını artıran prime esas kazançların etkisi yıllara göre değişiyor mu?

SGK'ya bildirilmiş olan prime esas kazançlar emekli aylığını artırmak için önemli bir kriterdir.Bu kapsamda hesaplamalarda Ocak 2000 öncesi, Ocak 2000 ile Ekim 2008 arası ve bu tarihten sonrakiler olarak 3 dönemde inceleme yapılır. 2000 öncesindeki maaş hesaplamalarında gösterge memur maaş katsayısı ve aylık bağlama oranı kapsamında maaş hesaplaması yapılır. Gösterge sistemine göre hesaplama yapıldığında ise 2000 öncesindeki primler emekli maaşlarına ciddi oranda yükseltmektedir.

EYT'li olmakla beraber emekli olmayıp çalışmaya devam edersem emekli aylığım yükselir mi?

Emekli olmak için uzun yıllar çalışmak yani prim sayısının tek başına artması aylıkların yükselmesi için tek etken olarak görülmez. En önemli kriterlerden biri brüt kazancın yüksek tutardan yatırılmasıdır. Bildirilen matrah artış gösterdiğinde emekli aylığı da otomatik olarak yükselmektedir. Emeklilik başvurusu için bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocuk sayısı da bildirilmektedir. Bakmakla yükümlü olduğu kişiler kapsamında bağlanan aylıklar da artış gösterir. Bu kapsamda emekli olarak çalışan kişinin aylık ortalama kazancı ile aylık bağlama oranı çarpılarak belirlenen tutar emekli maaşı olarak ödenir.

EYT kapsamında emekli olamıyorum, hangi sigortalar kolay şartta yaşlılık aylığı bağlatır?

Sosyal Güvenlik uygulamaları kapsamında çalışmaya başladığı tarihten önce malul olan, engellilik durumu nedeniyle vergi indiriminden yararlanan, çalışma güç kaybı bulunan, maden işçilerinden yer altında çalışanlar, erken yaşlandığı tespit edilenlere göre kolay bir şekilde emekli olabiliyor.

Emekli aylığı bağlanırken son yıllardaki kazancın etkisi var mı?

Emekli aylıklarının bağlanması durumunda prim günü aylık bağlama oranı, prime esas kazanç tutarı gibi parametreler göz önünde bulundurulur. Son 10 yıllık ortalama kazanç tutarı ile birlikte 2000 öncesindeki çalışmalar dikkate alınmaktadır. Çalıştığı süreç içerisinde Kazancı yüksek bildirilen kişilerin son 10 yılı dikkate alınırken düşük olan kişilerin ise son 5 yılı dikkate alınmaktadır. 2000'den sonra işe girişi olan kişilerin yüksek aylık alması için prim gününü artırması ve yüksek kazanç bildirisi yapması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.