1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Türk Hava Yolları Uçağı Kuş Sürüsüne Çarptı! Uçak İniş Yapmak Zorunda Kaldı…
Türk Hava Yolları Uçağı Kuş Sürüsüne Çarptı! Uçak İniş Yapmak Zorunda Kaldı…

Türk Hava Yolları Uçağı Kuş Sürüsüne Çarptı! Uçak İniş Yapmak Zorunda Kaldı…

Kargo uçağı olarak geçen Boeing-777 model uçak, havalandıktan sonra kuş sürüsüne çarptı. Kuş sürüsü içerisine uçağın baş kısmı zarar gördü ve uçak iniş yapmak zorunda kaldı. Atatürk Havalimanı’na geri dönen uçakta kimse zarar görmedi.

A+A-

Uçuş esnasında birçok şartın ele alınması ve uygun şartlarda uçuşa başlanması gerekiyor. Bu şartların içinde yer alan etkenlerden birisi de kuşlar oluyor.

Türk Hava Yolları’nda kargo görevi yapan uçak İstanbul’dan Almatı için kalkış yaptı. Ancak uçak havalimanından çıkar çıkmaz bir kuş sürüsüne çarptı ve zarar gördü. Zarar gören uçak Atatürk Havalimanı’na iniş yapmak zorunda kaldı.

İniş Başarıyla Gerçekleşti

Türk Hava Yolları’nda kargo amaçlı kullanılan uçak, TK6220 seferi ile uçuş yapacaktı. Boeing 777-F modeli olan uçak havalandıktan kısa bir zaman sonra kuş sürüsünün içerisine girdi. Bu çarpışma esnasında uçağın baş kısmı zarar gördü ve uçuşun devam edilmemesine karar verildi.

Zarar gören uçak, Atatürk Havalimanı’na geri dönmek zorunda kaldı. Kule ile haberleşen uçağın pilotları, Marmara Denizi üzerinden bir dönüş gerçekleştirdi. Deniz üzerinde yakıtını da azaltan uçak, iniş için ideal ağırlığa gelmeye çalıştı. İdeal ağırlığa gelen uçak havalimanına başarı ile indi.

İstanbul’dan kalkıp, Almatı’ya kargo götürecek olan uçağın seferi iptal edildi. Uçağın tamir edilmesi ve sorunlarının giderilmesi adına hangara götürülmesi kararı alındı. Yaşanan aksilik sırasında pilot ve çalışanlar zarar görmedi.

Uçakların Kuş İle Çarpışmasındaki Tehlike Nedir?

Kuşlara çarpan uçaklarda hasar meydana geliyor ve uçakların seferleri iptal ediliyor. Amerika’da her yıl yaşanan çarpışmalar ortalama 1,2 milyar $ değerinde bir bakım masrafının oluşmasına yol açıyor. Uçaklar kuşlara karşı dayanıklı yapılıyor, ancak belirli bir hasardan sonrasında bu çarpışma büyük risk barındırıyor.

Uçaklar hem kalkma hem de iniş anlarında oldukça hızlı hareket ediyorlar. Kuşlar da benzer bir hızla hareket ettiği için çarpışma anında bir kurşun etkisi ortaya çıkıyor. Kuşların uçağa çarptıkları her an bir basınç oluşuyor ve uçağın güvenliği riske giriyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.